Select Page

Električni trotinet u Beogradu – utisci

Sep 29, 2020

Svi smo ih videli po gradu.

Tako sam i ja gledao i prošao sve one faze:

Ma ovo je glupo.

Vidi onog _ _ _ _ _ _.

Daj da probam.

Idem da kupim.

Prešao sam oko 250 km za ovih mesec dana i želim da podelim neke utiske sa vama.

Putovao sam uglavnom na relaciji Novi Beograd (Stari Merkator) do Hrama (Vračar). Dakle tu su sve čari Novog Beograda, ali i orijent kada se pređe Sava.

Kako ide, šta si uzeo?

Nisam želeo puno da eksperimentišem i kupio sam Xiaomi m365 – jer sam od drugara shvatio da radi sve što treba za cenu koja je korektna. I postoji neki tack-record u odnosu na Ring i ostale u smislu trajanja i kvaliteta izrade.

Imam 83kg i 190cm. Ide sasvim lepo. Po ravnom odlično, uzbrdo bi mu prijalo malo dodatne snage, ali je ok (prepolovi brzinu na usponu uz Prizrensku npr), ali 25km/h je sasvim dovoljno po ravnom. Čak je i volan dovoljno visok, pa ne moram da se saginjem i dovoljno je komotno.

Za 8 km od NBG (Stari Merkator) do Hrama (Vračar) mi treba oko 25 minuta (plus minus par minuta zbog semafora). Što je sasvim uporedivo kada idem kolima na istoj relaciji, nekad je i brže trotinetom zbog gužve. Kolima stignem brže, ali na parkingu izgubim.

Baterija izdrži lagano tih 16km do posla i nazad. Ostane nekih 20%, što je još par kilometara sigurno – međutim tada već krene da bude tromiji, jer se uključi neki batery saving mode. Inače ga nikad ne vozim na ECO, uvek je maks speed.

Kuda ga voziš? Da li ideš putem, trotoarom, biciklističkom stazom?

Idem po svim površinama. Preferiram biciklističke staze, tamo gde postoje, nakon toga trotoare (ukoliko su širi), a tek onda put (ali isključivo u tzv. sporim ulicama npr. Vračar). Ne vozim ulicama gde je saobraćaj brži iz prostog razloga što nije bezbedno.

Putanje su inače dosta drugačije nego kada ideš peške ili kolima – to je neki miks, kao poligon sa preprekama, što zapravo daje na tome da vožnja bude interesantnija.

Na šta da se obrati pažnja, saveti i preporuke

Pre svega, kao i sve u životu – ako se ponašaš kao debil, može svašta da ti se desi.

Pokušaću da pobrojim nekoliko situacija koje mogu biti nezgodne.

Voziš pun gas, ide ti super, ravno je, sve kul – ali nailazi raskrsnica. Prosto je, moraš da usporiš, da vidiš da li se neko od vozila sprema da skrene, da im daš vremena da te uoče. Znam da smara i da te mrzi, ali nema drugog rešenja ukoliko nije  pregledno.

Takođe, nazvaću to „vozačkom dinamikom“ tj. kada uđeš u štos i ritam i onda samo zujiš i provlačiš se, preskačeš ivičnjake itd. i onda recimo stvaraš probleme pešacima ili sebi.

Dakle, kada vidiš pešaka – potrudi se da prođeš što dalje od njega, kako ga ne bi štrecnuo.

Bolje je da mu zvoniš iz daljine nego tik pre nego što projuriš.

Kada voziš trotoarima koji se pružaju duž ulica sa dosta prodavnica, kafića, restorana – pomeri se u stranu do puta kako ne bi naleteo na ljude koji izlaze iz prodavnica.

Kada voziš užim trotoarima, prilagodi brzinu dok su okolo pešaci – tu se često dešava ovaj problem oko „vozačke dinamike“ gde pičiš otvorenim delom i vidiš u daljini pešaka, pa pošto nije dovljno široko da ga prođeš sa dosta razmaka, a mrzi te da usporavaš, jer imaš mesta da se provučeš – ti odlučiš upravo to – da se provučeš tik uz osobu i na taj način je uplašiš i onda ti spominju familiju. Ili ako uradi neki iznenadan pokret dođe do sudara.

Takođe treba da se vodi računa o tzv. malim šahtovima, jer su oni zbog gabarita točka opasniji od velikih. Često su udubljeni pa možete da padnete ako zabodete točak u to – ili bar da vas dobro protrese.

Druga stvar na koju treba da obratite pažnju, pogotovo u početku, jesu ivičnjaci. Proverite na svojoj putanji gde se nalaze, na kojim prelazima i slično – da se ne desi zabadanje 😊 Posle možete da skočite sa njih i da se penjete, ali treba nekih 50ak km prakse.

Što se vremenskih uslova tiče, kada se može voziti bicikl, može i trotinet. Nemojte kroz dublje lokve i ok ste.

E da, pre kraja, gume duvajte otprilike svakih 10ak dana. Držite ih na 3.2 bara.

Za zaključak prosta matematika. Mesečna rata je 2500 din (VIP Mobile). Uštedeo sam minimum duplo na gorivo i parking. Pritom je dobro zezanje. Tako da ukoliko vam teren i saobraćajna infrastruktura dozvoljavaju – samo napred.

Ostali tekstovi