Električni trotinet u Beogradu – utisci

Sep 29, 2020

Svi smo ih videli po gradu.

Tako sam i ja gledao i prošao sve one faze:

Ma ovo je glupo.

Vidi onog _ _ _ _ _ _.

Daj da probam.

Idem da kupim.

Prešao sam oko 250 km za ovih mesec dana i želim da podelim neke utiske sa vama.

Putovao sam uglavnom na relaciji Novi Beograd (Stari Merkator) do Hrama (Vračar). Dakle tu su sve čari Novog Beograda, ali i orijent kada se pređe Sava.

Kako ide, šta si uzeo?

Nisam želeo puno da eksperimentišem i kupio sam Xiaomi m365 – jer sam od drugara shvatio da radi sve što treba za cenu koja je korektna. I postoji neki tack-record u odnosu na Ring i ostale u smislu trajanja i kvaliteta izrade.

Imam 83kg i 190cm. Ide sasvim lepo. Po ravnom odlično, uzbrdo bi mu prijalo malo dodatne snage, ali je ok (prepolovi brzinu na usponu uz Prizrensku npr), ali 25km/h je sasvim dovoljno po ravnom. Čak je i volan dovoljno visok, pa ne moram da se saginjem i dovoljno je komotno.

Za 8 km od NBG (Stari Merkator) do Hrama (Vračar) mi treba oko 25 minuta (plus minus par minuta zbog semafora). Što je sasvim uporedivo kada idem kolima na istoj relaciji, nekad je i brže trotinetom zbog gužve. Kolima stignem brže, ali na parkingu izgubim.

Baterija izdrži lagano tih 16km do posla i nazad. Ostane nekih 20%, što je još par kilometara sigurno – međutim tada već krene da bude tromiji, jer se uključi neki batery saving mode. Inače ga nikad ne vozim na ECO, uvek je maks speed.

Kuda ga voziš? Da li ideš putem, trotoarom, biciklističkom stazom?

Idem po svim površinama. Preferiram biciklističke staze, tamo gde postoje, nakon toga trotoare (ukoliko su širi), a tek onda put (ali isključivo u tzv. sporim ulicama npr. Vračar). Ne vozim ulicama gde je saobraćaj brži iz prostog razloga što nije bezbedno.

Putanje su inače dosta drugačije nego kada ideš peške ili kolima – to je neki miks, kao poligon sa preprekama, što zapravo daje na tome da vožnja bude interesantnija.

Na šta da se obrati pažnja, saveti i preporuke

Pre svega, kao i sve u životu – ako se ponašaš kao debil, može svašta da ti se desi.

Pokušaću da pobrojim nekoliko situacija koje mogu biti nezgodne.

Voziš pun gas, ide ti super, ravno je, sve kul – ali nailazi raskrsnica. Prosto je, moraš da usporiš, da vidiš da li se neko od vozila sprema da skrene, da im daš vremena da te uoče. Znam da smara i da te mrzi, ali nema drugog rešenja ukoliko nije  pregledno.

Takođe, nazvaću to „vozačkom dinamikom“ tj. kada uđeš u štos i ritam i onda samo zujiš i provlačiš se, preskačeš ivičnjake itd. i onda recimo stvaraš probleme pešacima ili sebi.

Dakle, kada vidiš pešaka – potrudi se da prođeš što dalje od njega, kako ga ne bi štrecnuo.

Bolje je da mu zvoniš iz daljine nego tik pre nego što projuriš.

Kada voziš trotoarima koji se pružaju duž ulica sa dosta prodavnica, kafića, restorana – pomeri se u stranu do puta kako ne bi naleteo na ljude koji izlaze iz prodavnica.

Kada voziš užim trotoarima, prilagodi brzinu dok su okolo pešaci – tu se često dešava ovaj problem oko „vozačke dinamike“ gde pičiš otvorenim delom i vidiš u daljini pešaka, pa pošto nije dovljno široko da ga prođeš sa dosta razmaka, a mrzi te da usporavaš, jer imaš mesta da se provučeš – ti odlučiš upravo to – da se provučeš tik uz osobu i na taj način je uplašiš i onda ti spominju familiju. Ili ako uradi neki iznenadan pokret dođe do sudara.

Takođe treba da se vodi računa o tzv. malim šahtovima, jer su oni zbog gabarita točka opasniji od velikih. Često su udubljeni pa možete da padnete ako zabodete točak u to – ili bar da vas dobro protrese.

Druga stvar na koju treba da obratite pažnju, pogotovo u početku, jesu ivičnjaci. Proverite na svojoj putanji gde se nalaze, na kojim prelazima i slično – da se ne desi zabadanje 😊 Posle možete da skočite sa njih i da se penjete, ali treba nekih 50ak km prakse.

Što se vremenskih uslova tiče, kada se može voziti bicikl, može i trotinet. Nemojte kroz dublje lokve i ok ste.

E da, pre kraja, gume duvajte otprilike svakih 10ak dana. Držite ih na 3.2 bara.

Za zaključak prosta matematika. Mesečna rata je 2500 din (VIP Mobile). Uštedeo sam minimum duplo na gorivo i parking. Pritom je dobro zezanje. Tako da ukoliko vam teren i saobraćajna infrastruktura dozvoljavaju – samo napred.

Šta raditi kada nemate pristup vašem profilu na LinkedIn-u? 🚨

Šta raditi kada nemate pristup vašem profilu na LinkedIn-u? 🚨

🔴 RAZLOZI:- kreirali ste ih pomoću poslovnih e-mail adresa koje više ne postoje/ nemate im pristup- ili isto to sa privatnim adresama- i šifru ste zaboraviliDakle nema ni šifre, a ni pristupa mejlu na koji da se pošalje nova.🟡 REŠENJE:- Sa desktop računara probajte da...

LinkedIn targetiranje proizvoda iz HoReCa segmenta

LinkedIn targetiranje proizvoda iz HoReCa segmenta

Imate neki proizvod ili uslugu pogodnu za HoReCa (hoteli, restorani, kafići..) segment? Evo kako možete upotrebiti LinkedIn target 🎯 ▶ LocationsSerbia (ili region ako vas zanima) Includepeople who have ANY of the following attributes: ▶Company Industries(Dakle ljude...

Koliko IT-evaca ima u Kragujevcu i okolini?🎯

Koliko IT-evaca ima u Kragujevcu i okolini?🎯

Evo jednog načina kako da se dođe do tog odgovora, uz pomoć LinkedIn-a. Pošto ciljna grupa svakako neće biti velika, koristićemo "OR" parametar, bez "AND" ukrštanja. ▶ Locations (Permanent)Kragujevac, Kragujevac Metropolitan Area Includepeople who have ANY of the...

Oprez sa ljudima koji nude organske LinkedIn strategije⚠️

Oprez sa ljudima koji nude organske LinkedIn strategije⚠️

„Strahovit reach, rast lidova“ sve to povoljno i sve to bez oglašavanja – jer... To što obećavaju da će vam doneti strahovit rast „bez plaćenog oglašavanja“ često može da bude mač sa dve oštrice. U najboljem slučaju ćete zaista i dobiti bar neki rast. Ali u svakom...

Saveti za HR i Employer branding ☝️

Saveti za HR i Employer branding ☝️

💡 Ako ste iz oblasti IT-a i bilo čega gde zaposleni koriste isključivo računare - Kupite neko imanje na oko 1h od centrale...ili još dalje;- Ubacite minimum jednog konja i magarca*;- Podrazumevaju se ostale sitne životinje;- Ne bi bilo loše i bar 2ha obradive zemlje i...

Kraj Message Ads-a u EU ⛔️

Kraj Message Ads-a u EU ⛔️

Ukratko:Evropski sud pravde je naložio da se za dostavljanje advertajzing poruka u inboks zahteva prethodni pristanak korisnika. To će praktično zaustaviti Message Ad i Conversation Ad formate na teritoriji EU počevši od 15. decembra 2021, a finalno od 10. januara...

Kako pronaći ljude iz IT-a na LinkedIn-u?

Kako pronaći ljude iz IT-a na LinkedIn-u?

Evo jednog od načina kako to možete uraditi: ▶Locations (Recent or Permanent):Serbia (a može i po gradu: Belgrade, Novi Sad, Niš itd.)-- obratite pažnju na "Recent or permanent" koji je default, možete staviti i "Permanent" za lokaciju, da ne hvata strance i one koji...