Select Page

Očuvanje brenda – Slučaj emisije SAT

Aug 12, 2020

Neretko smo svedoci sjajnih emisija i projekata – a bogami i država i partija koje „žive“ i postanu toliko vezane za tvorca tj. prvo lice (u ovom slučaju emisije) – da ne postoji zamena, pa cela organizacija deli sudbinu tog lica. Nekako smo poznati po tome, a poznati smo i da svaki put to uradimo pogrešno.

Zato mi je izuzetno drago da se u ovom blogu osvrnem na uspešan primer emisije SAT, kultne TV emisije o saobraćaju, automobilizmu i turizmu, pokojnog autora Mirka Alvirovića.

Kao neko ko prati emisiju otkako znam za sebe, oduvek sam bio fasciniran naracijom i veštinama prezentovanja Mirka Alvirovića. Jednostavno čim čujem njegov glas – ja imam poverenje. Emisija mi je postala nezamisliva i neodvojiva od njenog autora i voditelja. Kroz odrastanje, sa ocem i bratom sam uvek pratio emisije, javljali smo međusobno ako jave za neki novi propis, neku novu informaciju. Neretko smo na putovanjima umesto mape imali reviju SAT+ sa patrolom do željene destinacije. I to je nekako bila tradicija, voleo sam emisiju, voleo sam autora i to je bila jedna celina.

Onda se desilo ono što život čini život, u neku ruku. Ljudi ostare i umiru. Pored tuge za porodicu i verne gledaoce, ja sam recimo imao i iskren strah da ta emisija više neće biti „to“…kao kada su pokušali „Belu lađu“ bez Gutovića, mislim, ne ide. Na sreću Gutović je i dalje dobro 🙂

I sada, dolazimo do onog najvažnijeg, gde su po mom mišljenju, dve stvari bile ključne:

Na vreme je stvaran naslednik

Dakle, Mladen Alvirović, je negovan i godinama unazad se povremeno pojavljivao u emisijama. Radilo se na tome da publika lagano upozna njega, njegov glas, kao i da se on navikne na prezentovanje. I to je trajalo jako dugo. Ali taj detalj i zapravo izgradnja nekoga ko će da nasledi čitav projekat, jeste zasluga Mirka Alvirovića, koji, kako sam kasnije analizirao, praktično nikoga nije puštao da ima prilog ispred kamere. Osim ponekad Mladena. Nisam toga ni bio svestan dok nisam razmislio o tome – da je Mirko sam sve vodio. Ne pripremao i radio, već vodio ispred kamere. Drugo vreme, druga škola.

Ipak, u ovom slučaju sve zasluge idu Mirku Alviroviću, koji je bio dovoljno dalekovid da će u nekom momentu morati da dođe do smene generacija, pa se pobrinuo da publika i pratioci budu pripremljeni da se  pojavi neko novi. Napravio je naslednika (u ovom slučaju i bukvalno, jer mu je sin).

Naslednik je uveo novosti, ne oduzevši dušu

Problem našeg društva uopšte, je to što kad god dođe novi šef, nova vlast, novi gazda –  sve što je rađeno pre ne valja i sve se menja – vrlo često na gore, ali čak i kada to nije slučaj – menja se na način da se iščupa ona nit, ona duša – emisije, projekta, države.

Nakon dužne pažnje, specijalne emisije posvećene kreatoru i odavanja počasti – na samom kraju je najavljen novi pravac – rečenica, da emisiju SAT čine svi članovi redakcije i da će ona nastaviti da živi.

I tu dolazimo do najvažnijeg dela u uspešnosti ove tranzicije.

Mladen Alvirović je uveo čitav tim u epizode. Odjednom se pred kamerom pojavljuju i Regoda, Gigić, Kazić, zatim mlade devojke novinari – kreirajući interesantan sadržaj koji je, čak i nama, starim pratiocima, bio prijatan i zanimljiv. Najave za prilog su išle iz dinamičnog kadra, kamera se pomerala, voditelj išao po prostoru. Jednostavno, videla se neka nova energija i entuzijazam – koji su se mogli pojaviti isključivo zato što je to novi autor dozvolio i želeo. Time je čitav tim dobio polet da se dodatno angažuje – jer više nije one man show, već svi imaju svojih par minuta!

To govori o nekoliko stvari. Pre svega, da je Mladen izuzetan menadžer. Verovatno je kroz godine šegrtovanja prošao iznutra kroz celu organizaciju i spoznao šta je dobro, a šta je loše. Takođe, očigledno je imao čitav niz već spremljenih promena, ali verovatno nije mogao ranije da ih sprovede.

Naposletku, da je isplanirao razvoj emisije i brenda i da je sada nakon izrade novog logoa – to praktično potpuno nova, sveža emisija, sa tradicijom od 30 godina. I sve to na način da i nama, starim gledaocima, bude prihvatljivo!

Zaista redak primer da se tako nešto dogodi. Redak primer u bilo kojoj branši i nešto na šta bi svakako ovi silni menadžeri morali da obrate pažnju.

Svaka čast i samo tako nastavite!

Autor nije nikada bio član, niti saradnik emisije SAT. Takođe, ne poznaje nikoga iz emisije i svi stavovi su izneti sa mogućnošću da potpuno greši. Ovo je moja analiza na osnovu onoga što sam video, kroz prizmu posla kojim se bavim.

Ostali tekstovi