Vodič za formate oglasa na LinkedIn-u

Jan 11, 2021

Ažurirano 14. 03. 2021. (Message Ads frequency cap smanjen sa 45 na 30 dana).

LinkedIn je prošao kroz nekoliko update-a u poslednje vreme pa želim da vam na jednom mestu prikažem formate oglasa i ukratko opišem namenu svakog od njih. Trudiću se da ovaj post redovno ažuriram u skladu sa novostima u Ad formatima.

Tabela kompatibilnosti

Za početak – grafički prikaz tipova oglasa i njihova kompatibilnost sa ciljevima kampanje odnosno da li je cilj Awareness, Consideration ili Conversion.

Od formata imamo: Single Image Ad, Carousel Ad, Video Ad, Text Ad, Dynamic Ad i Sponsored Messaging – koji se sastoji od Message Ad (prethodno InMail) i Conversation Ads – novog proizvoda u paleti.

Svi ovi formati imaju opciju za Lead Gen formu (predefinisana podacima korisnika, omogućava popunjavanje sa dva klika). O tome i mogućnostima retargetiranja u nekom od narednih postova.

Pa da krenemo.

1. Single Image Ad

Ranije se čitav segment nazivao jednim imenom – Sponsored Content, koji je obuhvatao slike, video, tekst – međutim povećanjem funkcionalnosti platforme to je razdvojeno. Krajem 2020. je dodata i podrška za 1:1 formate slika za sponzorisan sadržaj, a ne samo 1200×628 kao što je to bio slučaj ranije. Imajte u vidu da je promena na 1:1 format još uvek relativno nova, pa se može desiti da određenom broju korisnika oglas bude prikazan u staroj (1200×628) razmeri. (UPDATE – uvođenje ove promene je sada na 100% pa ne bi trebalo više da ima ovih problema).

*Pro tip – Ukoliko želite da sponzorišete neki video sa YouTube-a ili Vimeo-a, to radite kroz Single Image Ad format, ne Video. Pošto je Video Ad samo za native LinkedIn video.

2. Native sponsored Video format

O video formatu i njegovom značaju je već mnogo napisano. Ono što bih istakao jesu retargeting mogućnosti video sadržaja. Recimo retargeting onih koji su pogledali 25%, 50%, 75% ili 97% videa – što može da bude odličan način da dođete do lidova. Za video na LinkedInu, važe iste smernice o zanimljivosti sadržaja kao i za ostale platforme, zato prelazim na specifikacije:

 • Introductory text (optional): do 600 karaktera dužine.
 • Dužina videa: 3 sec do 30 minuta; Veličina fajla: do 200 MB; File format: MP4 (obratite pažnju, .MOV nije još uvek podržan za Ads). Frame rate: Less than 30 FPS.
 • Širina: između 640 i 1920px; Visina: između 360 i 1920px – Aspect Ratio: ili 1.778 i 0.5652 ili 1.0.
 • Preporučene veličine: Horizontalni 1920×1080; 1200×675; Vertikalni: 720×920
 • Napomena; Vertical aspect ratio videos will only be served to mobile devices that support a vertical video player, specifically app versions higher than Android 0.406.59 or iOS 9.14.268.
 • Možete da dodate titlove u SRT formatu, ukoliko nisu već u video fajlu. Takođe i poseban thumbnail u JPG ili PNG max 2MB (iste veličine kao i video).
 • Preporuka je da za naslov koristite 70 karaktera da bi bio optimalan prikaz naslova na svim uređajima, iako je tehnički dozvoljeno 200 karaktera.
 • Imate ponuđene Call-to-action (CTA) za ovaj format.

3. Carousel Ad format

Izuzetno moćan format za showcase products i storytelling! Ukoliko ga pripremite na pravi način Carousel Ad može da ima odličan efekat. Najbolje ga je koristiti sa grafikama 1:1 dimenzija u 2-5 kartica. Moguće ga je integrisati sa Lead Gen formom.

4. LinkedIn text ads

Text ads sadrže headline, kratak tekst i malu sliku. Nalaze se ili na vrhu stranice, iznad News Feed-a ili na desnoj šini u različitim formatima. Zbog povoljnije cene može da bude odličan za Brand Awareness, CTRs se kreće 1.5%. Evo linka do uspešne kampanje koju je uradio HubSpot sa ovim formatom. Za ovaj tip oglasa ću napraviti i poseban post sa svim tips and tricks kako da ga uradite dobro.

Specifikacije za tekst ad:

 • Ad image: 100 x 100 pixels; JPG ili PNG fajl veličine 2mb ili manje
 • Ad headline: Max 25 characters, uključujući razmake
 • Ad description: Max 75 characters, uključujući razmake
 • URL do landing stranice, stavite prefiks “https://”

5. Dynamics Ads

Dinamični – zato što automatski prilagođavaju profilnu sliku onog ko gleda oglas uz vašu poruku i na taj način privlače pažnju na sebe. Još ukoliko sročite adekvatnu ponudu – to je to! Dobri su za konverzije, lidove i avernes, a uz to često povoljniji od ostalih formata oglasa. Najčešće se pojavljuju na desnoj šini.

6. Message Ads

Message Ads su jedan od najmoćnijih alata u arsenalu. Osnovni razlog je što su korisnici zaštićeni od previše poruka frequency cap-om od 30 dana! Dakle možete dobiti jednu sponzorisanu poruku u inboks na svakih 30 dana. Moguće je da će u budućnosti ovaj period biti smanjen na 30 dana – ali je i dalje jedinstven po brizi za korisnike. Upravo zato je prosečan open rate 58% na Message Ad (prethodno InMail). Naziv InMail se i dalje zadržao u formi poruka koje stižu u inboks od strane korisnika koji imaju premium nalog, a nisu vam konekcije.

Novost u ovom segmentu su Conversation Ads – koje takođe dolaze u inboks, ali umesto jednog CTA na kraju – imaju ponuđene odgovore koje dalje proizvode ostale verzije unapred pripremljenog teksta. Ispod pišem osnovne specifikacije za ovaj format, za detalje mi možete pisati na [email protected]

 • CTA dugme maks dužina 25 karatkera
 • Message text 500 karaktera
 • Max CTA buttons per message – 5
 • Baner slika koja se prikazuje gore desno(samo na desktopu) (300x250px, jpg or png)

Umesto zaključka

Nadam se da vam je ovaj post pomogao i slobodno ga podelite sa kolegama i prijateljima kojima može da bude od koristi. U budućnosti ću se detaljnije baviti temama targetiranja i dobrim praksama za svaki od ovih tipova oglasa.

Httpool je ekskluzivni partner LinkedIn-a za preko 20+ tržišta u Evropi (plus deo Azije), pa tako i za naš region. Za sve savete i mogućnosti saradnje slobodno mi pišite na [email protected], isto tako, ukoliko imate probleme u korišćenju platforme – slobodno mi se obratite.

Šta raditi kada nemate pristup vašem profilu na LinkedIn-u? 🚨

Šta raditi kada nemate pristup vašem profilu na LinkedIn-u? 🚨

🔴 RAZLOZI:- kreirali ste ih pomoću poslovnih e-mail adresa koje više ne postoje/ nemate im pristup- ili isto to sa privatnim adresama- i šifru ste zaboraviliDakle nema ni šifre, a ni pristupa mejlu na koji da se pošalje nova.🟡 REŠENJE:- Sa desktop računara probajte da...

LinkedIn targetiranje proizvoda iz HoReCa segmenta

LinkedIn targetiranje proizvoda iz HoReCa segmenta

Imate neki proizvod ili uslugu pogodnu za HoReCa (hoteli, restorani, kafići..) segment? Evo kako možete upotrebiti LinkedIn target 🎯 ▶ LocationsSerbia (ili region ako vas zanima) Includepeople who have ANY of the following attributes: ▶Company Industries(Dakle ljude...

Koliko IT-evaca ima u Kragujevcu i okolini?🎯

Koliko IT-evaca ima u Kragujevcu i okolini?🎯

Evo jednog načina kako da se dođe do tog odgovora, uz pomoć LinkedIn-a. Pošto ciljna grupa svakako neće biti velika, koristićemo "OR" parametar, bez "AND" ukrštanja. ▶ Locations (Permanent)Kragujevac, Kragujevac Metropolitan Area Includepeople who have ANY of the...

Oprez sa ljudima koji nude organske LinkedIn strategije⚠️

Oprez sa ljudima koji nude organske LinkedIn strategije⚠️

„Strahovit reach, rast lidova“ sve to povoljno i sve to bez oglašavanja – jer... To što obećavaju da će vam doneti strahovit rast „bez plaćenog oglašavanja“ često može da bude mač sa dve oštrice. U najboljem slučaju ćete zaista i dobiti bar neki rast. Ali u svakom...

Saveti za HR i Employer branding ☝️

Saveti za HR i Employer branding ☝️

💡 Ako ste iz oblasti IT-a i bilo čega gde zaposleni koriste isključivo računare - Kupite neko imanje na oko 1h od centrale...ili još dalje;- Ubacite minimum jednog konja i magarca*;- Podrazumevaju se ostale sitne životinje;- Ne bi bilo loše i bar 2ha obradive zemlje i...

Kraj Message Ads-a u EU ⛔️

Kraj Message Ads-a u EU ⛔️

Ukratko:Evropski sud pravde je naložio da se za dostavljanje advertajzing poruka u inboks zahteva prethodni pristanak korisnika. To će praktično zaustaviti Message Ad i Conversation Ad formate na teritoriji EU počevši od 15. decembra 2021, a finalno od 10. januara...

Kako pronaći ljude iz IT-a na LinkedIn-u?

Kako pronaći ljude iz IT-a na LinkedIn-u?

Evo jednog od načina kako to možete uraditi: ▶Locations (Recent or Permanent):Serbia (a može i po gradu: Belgrade, Novi Sad, Niš itd.)-- obratite pažnju na "Recent or permanent" koji je default, možete staviti i "Permanent" za lokaciju, da ne hvata strance i one koji...