Select Page

Sedam saveta za one koji traže novi sajt

Jan 25, 2020

Izrada sajta ume da bude prava trauma za klijente. Razloga je nekoliko. Nekada je to izbor najjeftinijeg izvođača radova, nekada opšte nerazumevanje njihovog posla i toga šta im treba. Ispod sam sastavio nekoliko pitanja koja treba svaki klijent da postavi samom sebi, ali i osobi koja mu pravi sajt. Ukoliko se ovaj korak uradi kako treba onda je izrada sajta uvek uvertira za dugoročnu saradnju.

ko su vase musterije
 1. U kojoj tehnologiji se radi sajt – to zavisi od potreba i veličine sajta, ali i platežne moći klijenta. Tu je neophodno poverenje sa klijentom, jer ponekad spejsšatl nije neophodan ako nemaju astronaute koji će da ga voze
 2. Da li je dizajnersko rešenje rađeno za vas ili je korišćena “tema” koja već postoji pa se prilagođava za vas ili se pak uopšte ne prilagođava već vi morate da je “popunite”?
 3. Da li izrada uključuje i content writing tj. kreiranje teksta za popunu tog sajta ili je na vama (kupcu) da pošaljete sve?
 4. Da li imate adekvatne fotografije/video kojima se taj sajt oblikuje (obratite pažnju da mnoge teme/šabloni izgledaju super samo zbog slika, probajte da zamislite vaše slike na toj temi kako biste procenili da li vam odgovara).
 5. Da li te fotografije, ukoliko ih nemate, morate sami da obezbedite ili će vam onaj ko radi sajt obezbediti fotografa i sve što je potrebno.
 6. Mesečno održavanje – često je ovo način da što “ne platite na mostu, platite na ćupriji” – nekada ima smisla, nekada ne.
 7. Da li ta izrada uključuje i SEO obradu sadržaja sajta zbog adekvatne optimizacije za search engine (Google) ili ne?

Uz odgovor na sva ova pitanja, veoma je važno i biti svestan da izrada sajta u suštini zadire u samu srž firme/posla – u samu filozofiju, do najsitnijeg detalja. Često na površinu isplivaju brojna opšta pitanja koja su godinama ostala bez odgovora – jer su svi podrazumevali da se to kod nas tako radi.

Ta pitanja su:

 • Koji je slogan kompanije?
 • Koje su ključne vrednosti kompanije?
 • Od vaših 10 usluga, koje tri biste istakli u prvi plan?
 • Kako izgleda tipičan korisnik vaših usluga, opišite?
 • Šta želite od sajta? Može da poveća prodaju, ugled, može da informiše, da pruži podatke o korisnicima ili pak nešto treće?

To su samo neka od dilema kroz koje je potrebno proći. Ukoliko vas zanima više o ceni sajta i koji elementi na to utiču pročitajte ovaj tekst.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili komentar, pišite.

Nemanja

Ostali tekstovi