Select Page

Želite da učite o digitalnom marketingu?

Feb 13, 2020

Ovaj tekst je namenjen početnicima.

Mnogi prijatelji i poznanici me pitaju kako da krenu u svet digitalnog marketinga. Nekome je motiv da sutra bude atraktivniji na tržištu rada – a nekome da može samostalno “da isprobava” na svojim idejama ili poslu. Moj savet gotovo uvek ide ovim redosledom.

  1. Naučite “jezik” profesije – Svaka profesija ima specifičan rečnik koji koristi, spoj pojmova i izraza, koji pomažu ljudima da u jednoj ili dve reči objasne relativno kompleksne stvari. Ali Nemanja pa mi ne znamo ništa, ni odakle da počnemo, a kamoli izraze i pojmove. Ništa ne brinite – postoji veoma koristan i informativan tekst na blogu Istoka Pavlovića – zove se Ultimativni vodič za digitalni marketing
  2. Nakon što ste dva puta pročitali ceo Istokov tekst, izdvojte na papir sve reči i izraze koje ne poznajete. Na primer “copywriting”, “CTA”, “Landing page”, “Lead”…)
  3. Kada ste ih izdvojili, krenite redom da guglate značenje svakog od njih kao dopunu na objašnjenja koja su data u tekstu.

Ovi koraci su neophodni kako biste shvatili širinu čitave oblasti – ali i različite “zanate” koji postoje u okviru nje. Tada ćete moći da naslutite i šta od toga vama “leži” i u čemu mislite da biste mogli da se takmičite sa drugima.

Kada to otkrijete onda vam predstoji nekih 6-12 meseci aktivnog učenja i isprobavanja kako biste se makli sa početne tačke. Čitava oblast je i dalje u ekspanziji i ima posla – isto tako ima i šunda i šarlatana pa ne nasedajte na instant rešenja i clickbait priručnike. Potrebno je vreme.

I ne zaboravite, znati nešto na nivou informisanosti je jedna stvar – znati nešto da bi vas neko platio da to radite – je sasvim drugo.

Dakle počnite odmah i budite temeljni – isplati se, u svakom smislu.

Nemanja

Ostali tekstovi